null

SAUNA & INFRAROOD

warmte-wellness-sauna-op-maatWat is een sauna?

Sauna is een Fins woord en verwijst naar een ruimte of cabine met als doel een heet luchtbad te nemen. Een saunacabine is vervaardigd uit hout, wat er voor zorgt dat er een aangenaam warmte klimaat in de ruimte heerst. Er bestaan massieve sauna’s (massief hout als constructie) en paneel sauna’s (saunas met een geïsoleerde wandconstructie en een binnen- of buitenafwerking in hout naar keuze).

 De twee bekendste sauna vormen zijn een Finse sauna en een Infrarood sauna. Beide saunas zijn verkrijgbaar in standaard sauna cabines of in maatwerksauna’s. 

Hoe werkt een sauna?

Een Finse sauna wordt ook wel een traditionele sauna, opgiet sauna, vochtige sauna of natte sauna genoemd. In Scandinavië spreekt met zelfs van een spa. Bij deze saunas wordt de lucht verwarmd door een saunakachel en stijgt de temperatuur tot 90°C of soms hoger. In een Finse sauna kan men gemakkelijk met de vochtigheidsgraad spelen door het opgieten van water op de saunastenen. Wanneer men geen water opgiet, blijft de lucht in de cabine relatief droog (gemiddelde luchtvochtigheid van 5% tot 20%) waardoor de sauna voor veel mensen dragelijk is qua gevoel. Bij het opgieten van water op de saunastenen gaat het water verdampen en wordt er stoom gevormd. Deze stoom zorgt voor een intensere warmte en gaat de luchtvochtigheid verhogen. In dit geval spreekt men eerder van een vochtige sauna of een natte sauna. Sommige saunakachels beschikken over een waterreservoir die het mogelijk maakt extra stoom te creëren in de cabine.

warmte-wellness-infraroodEen infraroodsauna werkt niet zoals een traditionele sauna met een saunakachel, maar met infraroodstralers die voor de warmte gaan zorgen. Het infrarood spectrum wordt onderverdeeld in drie golflengtes, namelijk de korte golf (A-golf), de midden golf (B-golf) en de lange golf (C-golf).
Wanneer men over een Full Spectrum infraroodstraler spreekt, verwijst men naar een infraroodstraler die de drie golflengtes binnen één behuizing biedt. Het voordeel van dit type straler is dat er geen opwarmtijd is maar een onmiddellijke afgifte van warmte. Dankzij de aanwezigheid van de korte golf gaat men een therapeutisch effect ondervinden en is dit een ideale oplossing om specifieke spieren en gewrichten te verlichten. Voor onze Full Spectrum stralers kiezen wij de hoogste kwaliteit met Philips Vitae lampen en een Schott-Nextrema® glasfilter.
Korte golf infrarood dringt het diepste in de huid en wordt als een intense warmte ondervonden. Het lichaam wordt van binnen uit verwarmd en zo wordt de bloedsomloop gestimuleerd waardoor de doorbloeding in uw spieren verbeterd wordt en eventuele pijn verlicht wordt.
Bij lange golf infrarood wordt voornamelijk de lucht verwarmd, welke op zijn beurt uw huid verwarmt. Daarom wordt een lange golf infrarood sauna als een zachte warmte ervaren. In een infraroodsauna liggen de temperaturen gemiddeld tussen de 40°C en de 50°C. In een lange golf infrarood cabine wordt de nadruk gelegd op een zacht warmteklimaat terwijl een infraroodsauna met Full Spectrum stralers eerder nuttig is bij pijnlijke spieren of gewrichten.
 

 

warmte-wellness-barrelsaunaSauna effect op mijn lichaam 

De hoge temperaturen in een Finse sauna zorgen ervoor dat het lichaam opwarmt waardoor het hart sneller gaat pompen, de poriën open gezet worden en men gaat zweten. Dankzij de verhoogde bloedsomloop krijgt uw lichaam (en dus ook uw spieren) een betere doorbloeding met als gevolgd dat eventuele pijn verlicht kan worden. Wanneer de poriën open gaan, gaat uw lichaam zweten om af te koelen en tegelijk bepaalde afvalstoffen afvloeien. Omdat uw poriën openstaan is het belangrijk om achteraf voldoende af te koelen zodat uw poriën terug dicht gaan. Dit kan door een koude douche te nemen, in een zwembad te duiken, in een dompelbad te zitten of onder een stort emmer te gaan staan. In het hoge Noorden duikt men soms ook in de sneeuw. Raadpleeg steeds een dokter bij twijfel over uw bloeddruk m.b.t. te snel afkoelen.

In een infraroodsauna, met aanwezigheid van korte golf, wordt niet de lucht maar uw lichaam opgewarmd. De golven dringen uw in uw huid en zorgen zo voor de opwarming van uw lichaam waardoor op deze manier de bloedsomloop gestimuleerd wordt met een betere doorbloeding als gevolg. Bij een lange golf infraroodcabine gaat voornamelijk de lucht opgewarmd worden waardoor u ook gaat zweten, weliswaar in een droog klimaat, en op deze manier uw bloedsomloop stimuleert.

 

 Wist u dat een Full Spectrum infraroodstraler bijna overal geplaatst kan worden? Zelfs zonder cabine?

warmte-wellness-saunabedieningKeuzehulp: Welke sauna past bij mij?

 De keuze van een sauna is afhankelijk van verschillende factoren, maar voornamelijk van uw persoonlijke voorkeur en welk doel u wil bereiken.

Houdt u van hoge temperaturen en/of hoge luchtvochtigheid, dan zal uw voorkeur neigen naar een Finse of traditionele sauna. Heeft u vaak last van pijnlijke spieren en/of gewrichten, dan is een infrarood cabine met de aanwezigheid van Full Spectrum infraroodstralers interessant. Mensen met gewrichtspijnen zullen hoogstwaarschijnlijk een vochtige sauna minder aangenaam vinden.

Wist u dat de combinatie van een Finse sauna en Infrarood in één cabine mogelijk is?

 

warmte-wellness-realisatieWaar mijn sauna plaatsen?

Een sauna kan zowel binnen als buiten geplaatst worden. Binnen kan een sauna bijvoorbeeld in een badkamer, een slaapkamer, een zolder, een kelder of in een poolhouse geplaatst worden. Buitensaunas kunnen overal in de tuin gezet worden en bestaan in verschillende uitvoeringen, zoals bijvoorbeeld een Barrel sauna.
Rekeninghoudend met de saunagang, meerbepaald het afkoelings- en ontspanningsproces, is het interessant om de sauna dicht bij een douche te plaatsen of een douche in de buurt te voorzien.
Wanneer u na de sauna helemaal ontspannen bent is het altijd aangenaam om dichtbij te relaxen in een lounge of meteen in bed te kruipen.

Sauna op maat

Nelio is gespecialiseerd in het uitwerken van maatwerkprojecten.
Ons motto is: zolang het technisch haalbaar is, maken wij de sauna van uw dromen!
Wij begeleiden u doorheen het proces, van concept tot ontwerp tot uitvoering en montage.
Met de kwaliteitsgarantie van een Reindeer™ sauna, de degelijkheid in sauna techniek van de pionier Harvia® en de jarenlange expertise van ons personeel mag u een sauna op maat verwachten die voldoet aan al uw eisen.

Enkel het beste is goed genoeg! Raadpleeg onze pagina Realisaties, bezoek onze toonzaal of maak een afspraak bij u thuis.